top of page

MAGYAR ASSO 99 OSZTÁLY HIVATALOS HONLAPJA

xmas_2022_rs.png

2022. 12. 23.

Minden Kedves Vitorlázó Sporttársunknak kívánunk nagyon Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és nagyon Boldog Új Esztendőt!

 

Már csak párat kell aludni... És indul a szezon! :)

2022. 11. 24.

20220722_BYC_Asso_SzA_0492.jpg

Megszületett és regisztrálásra is került a 2023. évi Asso99 Magyar Bajnokság időpontja, ami már láthattok a hivatalos szövetségi versenynaptárban.

Időpont: 2023. szeptember 21-24.

Helyszín: Csopak

Rendező: ÉGIS SE.

A további részletekről folyamatosan értesítünk.

2022. 09. 17.

download.png

Szeptember harmadik hétvégéjén került megrendezésre a 2022-es évad utolsó ranglista versenye, amit már hagyományosan nagy figyelem övezett, hiszen közel 240 hajó követte a nyolc asso versengését :)

Az időjárás meglehetősen változatos forgolódó szélben zajlott, ami abból is látszott, hogy szinte az egész verseny alatt nem kellett bőszeles vitorlát húzni :( A kezdeti széltelenségtől eltekintve a futam egész ideje alatt ideális szél fújt, így az abszolút első huszo

nöt egység között hat asso futott be. A legeredményesebb helyen, az abszolút második helyet megszerezve a Fantomasso csapata futott be, Majthényi Szabolcs kormányzásával. Második helye a "túra mágus" Fekete Gábor, aki most is Voodoo-t kormányozta és a harmadik helyen az egész évben lelkes fiatal Equilor csapat végzett, Huber Péter Lél vezetésével.

Nagyon fontos volt ez az utolsó verseny, mert a nyolc asso rajthoz állásával sikerült idén is megszerezni az aktív osztály státuszt. Ezért köszönet a flotta minden tagjának.

A magyar Ranglista sorozat ugyan a végére értünk, de hátra van még a német bajnokság és Európa-bajnokság, ahol várhatóan több magyar egység is képviseli az osztályt. Jó szelet nekik és reméljük jó eredményeket fognak elérni!

Asso99 Országos Bajnokság - Eredmények

2022. 07. 09.

295554735_5577421325648299_678440734013209187_n.jpg

Az idei évben a Balatonfüredi Yacht Club (továbbiakban: BYC) adott otthont a 2022. évi Asso99 Magyar Bajnokságnak.

Ez előrejelzések sajnos nem sok jóval kecsegtettek, máramennyiben vitorlázni szerettünk volna, A strandolóknak annál idálisabb volt.

A rövid hagyományos megnyitót követően egy azonnali parti halasztás vette kezdetét és ez csütörtökön így is maradt.

Sebaj, első nap még nem volt futam kényszer.

Péntek reggel a reggeli szélben sikerült egy módosításokkal és rövidítésekkel tarkított, ámde  érvényes futamot rendezni! Hurrá megvan az első! Aztán jött a kánikula és a maradék szél felszívódott. Irány a part! :( Kora este érkezett némi frisst szél, így újra vízre szállt a flotta. Két teljes és egy rövidített futammal máris négy érvényes futam a nap mérlege. Ebből kettőt nyert a Proligy, egyet - egyet a Fantomasso, és a Peecasso.

Szombaton délelőtt a szokásos szélvárásba kezdtünk és vártuk a délutánra beígért front érkezését. A front ugyan nem jött meg, de egy kellemes nyugatiban indultunk a víz felé kora délután. Sikerült is két futamot lebonyolítani, illetve egyet majdnem, de a zivatarfelhőkből hirtelen letörő vihar annyira elfordította a szelet, hogy érvénytelen lett a harmadik futam. Mire a vihar elvonult, már majdnem hét óra volt, így szombatra ez a mérleg maradt.

Sebaj, ott van még a vasárnap, természetesen korábbi rajtidőponttal (9:00). Jó szélben csapattunk ki a vízre a tervezett rajthoz, majd amikor kiértünk a zsüri hajóhoz, azt tapasztaltuk, hogy percről percre fogy el a jó kis szelünk. Újabb halasztás. Mindenki tudta, hogy nem megyünk partra, mert akkor már nem fér bele elég futam a napba. Maradtunk a vizen. Szerencsére a szél csakhamar újra élénkülni kezdett a várt É-ÉNy-i irányból. Két futamot sikerült is megrendezni, ám a harmadiknál olyan mértékben elfordult a szél, hogy le kellett fújni. :(
Újabb szélvárás kezdődött, harcban az idővel, mert vészesen közeledett az utolsó rajtindítás időpontja. Rausch Miki mindent megtett a siker érdekében, különös képpen, hogy a vezetők hajók esetében pontegyenlőség alakult ki. A hajógyári öbölben találtunk is némi szelet, amit bíztatóan erősödött. El is indult a futam és a további szélerősödés, de olyan szinten torzult a pálya tengely, hogy reális eredmény  nem volt várható, így Miki ennek a futamnak is véget vetett. Ekkor már nem maradt más választás, minthogy a part felé vegyük az irány. Az kialakult sorrend nem tudott változni.

A 2022. évi Magyar bajnokságot nagy csatában a Proligy nyerte Gyapjas Balázs kormányzásával. Második lett a Majthényi Szabolcs vezette Fantomasso csapat, Harmadik pedig a Peecasso, amit most is Nyári Zsolt kormányzott.

Gratulálunk a győzteseknek és valamennyi részvevőnek a sportszerű versenyzéshez és a kitartáshoz a négy alatt.

Kis Pihenő után találkozunk a füredi OD-n!

Kékszalag Eredmények

2020. 07. 09.

20220716_191316.jpg

Idén hat Asso állt rajthoz az 54. Kékszalagon és mindenki teljesítette is a távot. A szigorú cirkáló szakaszoknak köszönhetően, Keszthelyig az egytestű mezőny legeljén vitorláztak, az aboszút húszon belül. Visszafelé a hétszélszakaszon, már nehebb volt a dolguk a több száz négyzetméteres genakerek ellen. Így is az első három hajó az első negyven hajó között csúszott át a célvonalon. Az verseny újra rendkívül szoros volt. Az első három hajó, több mint tiznehat órnyi kergetőzést követően, öt perc különbséggel futott be!!!

Atóz idei Kékszalagot a Csury Zoltán kormányozta Ou Sali nyerte, második lett a Paksi Álmos vezette, mocókban gazdag 100% lett. Harmadik pedig a Vadnai Benjamin által kormányzott BDO csapat lett.

Gratulálunk Lányok Fiúk!

Kis pihi és jöhet a bajnokség!!! :)

Fehérszalag Eredmények

2020. 07. 09.

fsz_01.jpg

Kissé rendhagyó módon, a megfelelő időjárásban, idén több asso is indult a Fehérszalagon. A kedvező 20 csomó feletti szélben, magabiztos vitorlázással, a repülő skiff után az abszolút második helyen futott be az Ou Sali, Csuri Zoltán kormányzásával, illetve pár perc késéssel a harmadik helyen pedig a Fekete (Voodoo Bácsi) Gábor által kormányzott Voodoo csapata végzett! Zoliék az időeredmény alapján a YS1/1 osztályt meg is nyerték!
Gratulálunk!!! Superek voltatok! :)

OD Trophy III. - Balatonföldvár

2020. 06. 25-26.

226699772_6121272481217985_8829551764581443822_n.jpg

Gyors tempóban zajlik az OD Trophy sorozat. A hétvégén már a harmadik állomásához ért Balatonföldváron, a Spartacus VSE rendezésében.

Az előrejelzés kellemes szelet jósolt szombatra, amit az időjárás egy kicsit felülírt és az ígért 12 csomós szél helyett egy jó 16-18 csomós ÉNy-i fogadta a versenyzőket, akik vidámán és többen fockkal robogtak a ki a Földvár előtti vízterületre. A rendező motoros kissé lemaradva ment utánuk, ugyanis, annyi hajó kötött be a Spari mólóba, konkrétan nem tudtak kiállni, így 

várniuk kellett, míg a fogva tartó hajók kiindulnak a pályára. Ettől függetlenül a futamok rendben időben elkezdődtek, és tíz órakor elindult az "A" pályán az első hajóosztály, az Asso. Ezen a versenyen a várttól kicsit elmaradt a létszám, mert több füredi, illetve csopaki egység sem állt rajthoz, ám még így is nyolc hajó sorakozott fel a rajtvonalnál.

A szombati időjárásba Béci várható módon négy pörgős ráindítós futamot rendezett, melyek szokás szerint rendben lezajlottak.

Olcsiék magabiztosan húzták be az első két futamot, és harmadikban is a második helyet hozták, ám a negyedik futamban megtréfálta őket az U lobogós rajt és így sajnos ők értek elsőként ki elsőként a büfébe :(. Ez nagyjából behozhatatlan hátrányt jelentett számukra a verseny megnyerése tekintetében. 

Estére az rendezőség jó hangulatú és finom vacsorával kedveskedett a résztvevőknek, amit a csodás naplementében töltött el a csapat.

Vasárnapra az előrejelzéseknek megfelelően szélcsend és parti halasztás fogadta a felvonulókat, akik hamar árnyékot és sört kerestek, hogy enyhítsék a hőség okozta terhelést.

Délben kialakult egy gyenge DNy-i, amire a vártnak megfelelően rá is mozdult a rendezőség és nagy tempóban vágtattunk a pálya felé hogy kihasználjuk a kínálkozó lehetőséget. A gyenge egyes szélben a Proligy magabiztosan húzta be mind a két futamot és így a összesítésben is átvették a vezetést és így megnyerték a 2022. évi Földvári OD fordulót. A második lett a Fantomasso Csapata, Majthényi Szabolcs kormányzásával és a harmadik pedig a TomAsso csapat lett, ahol természetesen Vadnai Tamás kormányzott. A földvári csapatok bekaszáltak minden dobogós helyezést!

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Az eredmények az ODT oldalon elérhetőek.

Következő ranglista verseny a Kékszalag!

Jó szelet Mindenkinek!

Asso99 OB - Versenykirás / Notice of Race

2020. 06. 20.

Kedves Sporttársak

 

Megjelent a 2022. évi Asso99 Országos bajnokság versenykiírása!

 

Dear Competitors

 

The Notice of Race of the Asso99 Hungarian Open just have been published. See the details below.

OD Trophy II. - Csopak

2020. 06. 11-12.

OD_Csopak_01.jpg

Még csak június második hétvégéjén jártunk, amikor már a harmadik ranglista versenynek inult neki a flotta. Újabb állomásához - Csopakhoz - érkezett az OD Trophy mezőnye. Tizenegy hajóval a verseny legnépesebb osztályát alkottuk, így újabb lépést tettünk az idei aktív osztály címért is, Köszönet ezért a résztvevőknek.

A időjárás kegyeibe fogadta a rendezőket és mind a két nap tizenöt csomó feletti széllel és verőfényes napsütéssel ajándékozta meg őket - és természetesen a résztvevőket. A rendezőség a szokásos két pályás rendezés

mellett döntött. Mi az Alfa pályán, Palóznak magasságában vágtunk neki az első futamnak. A rajtvonalon ugyan csak kilenc hajó sorakozott fel még ekkor, mert két földvári egység is valamilyen okból lemaradt a rajtról, de a második rajtra már teljes volt a mezőny. A szél - az előrejelzéseknek megfelelően - tovább erősödött, így pörgős a futamok hamar lementek és mivel csak három hajóosztály volt a pályánkon így nem sok szünetet kellett tartani a futamok között. Az első futamot kezdésnek egy jó starttal behúzta a Fiji, Kakas Máté kormányzásával. A Második futamot a Csimborasszó csapat nyerte Fazakas Györggyel a kormánynál. A harmadikat pedig a Nyári Zsolt vezette Peecasso csapat nyerte. Itt már lehetett látni, hogy elég változatos lesz ez a verseny és nem alakul ki domináns legénység a versenyen. Ez igazolta, hogy végül a három csapat közöl egyik sem nyerte meg a versenyt.

Vasárnapra ugyan kissé csökkent a szél mértéke de még mindig egy nagyon jó assos szél volt és mivel a rendezőség az első versenynapon lebonyolított két futamot, így a vasárnapra maradt két futam gyors tempóban lefutott és még még a haragok sem zendültek fel. amikor a hajók jó része már a kikötőkben voltak.

A számos keresztbe verésnek köszönhetően végül a versenyt a Majthényi Szabolcs kormányozta Fantomasso csapat nyerte meg, akik folyamatosan jöttek fel és a vasárnapi két futamot magabiztosan nyerték is. Második lett e Vadnai Benjamin vezette BDO csapat lett, akik futam nyerés nélkül tudtak másodikok lenni, Harmadik lett a Peecasso csapat Nyári Zsolt kormányzásával.

A hétvége végig folyamatosan jó hangulatban telt, amit végig nagyszerű vitorlázó idő kísért. A rendezőség kihozta maximumot a rendelkezésre álló lehetőségekből. Nem húzták soha az időt, hamar reagálták le a változásokat és jól is. Gratulálunk minden résztvevőnek és reméljük, hogy a földvári versenyen is legalább ennyi hajó fog részt venni.
Találkozunk két hét múlva Földváron!

OD Trophy I. - Balatonkenese

2020. 05. 21.22.

281783782_464110612183557_3833688951041290610_n.jpg

A hagyományokhoz híven, idén is az első OD Trophy versenyt a Kenese Marina Port  rendezte meg. A szervezők jó érzékét dicséri, hogy az évadnyitó utánra tették a verseny időpontját, így az assok is szép számban neveztek, igaz csak részletekben vettek rész a versenyen. A nevezési listán hét asso szerepelt, ám műszaki és egyéb okok miatt a szombati reggeli rajthoz, ami verőfényes 16-18 csomós szélben kezdődött, csak öt hajó sorakozott fel.

Az előrejelzést csillapodó szelet mondott, Így várhatóan csak az első futam volt fockos

Az első futam után többen át is szereltek a génuára, látva a gyengülést. Majd a rajt előtti pillanatokban szél újra vissza erősödött és egy újabb veretős második futam kezdődött, amikor is a lé szakaszon az assok sikítva - ja nem... siklásban - rohantak a lé bója felé. Az első futamot magabiztosan húzta be a TomAsso és nagyon úgy nézett ki, hogy másodikat is simán nyerik, míg ne cél előtt pár száz méterrel fel nem dőltek kissé. Szerencsére senkinek nem esett komolyabb baja, de Csimborasszó nem hagyta ki a kinálkozó lehetőséget és átvéve a vezetést elsőként rohant át a célvonalon. Az erősödő szélben, a többi osztály több tagja is a kikötő felé osonkodva jelezte a rendezőségnek, hogy talán az szezon eleji károkozásból. A mezőny szavát hallva a rendezőhajó is a part felé vette az irányt és parti halasztás, majd vacsora kövekezett.

A vasárnapi versenynapon újra tiszta idő, kellemes 10 csomó feletti szél fogadta a versenyzőket és most már újabb két egységgel, az Infla Deus-sal és a Yuppie-val bővült osztály állt fel a rajtvonalra. A szél mértéke végig versenyzésre alkalmas volt, sőt kvázi folyamatos erősödésben volt, ám az iránya meglehetősen változó volt, ezért többszöri pálya áttűzéssel tudta csak a rendezőség megoldani a tervezett négy futamot. De végül sikerül négy korrekt futamot lebonyolítani a nap folyamán. 

A végső elszámolásban magabiztosan győzött a Tomasso csapata, Vadnai Tamás kormányzásával, Második helyen végzett a Yuppie,, Kovács Zoltán kormányzásával, akik az első napot kihagyva három futam győzelemmel feljöttek az abszolút második helyre. Harmadik lett, pont egyenlőséggel a  Fazakas György vezette Csimborasszó Csapat. Negyedik helyen, pontegyenlőséggel a Huber Lél által kormányzott Equilor csapat végzett, akik kölcsön hajóval vágtak neki a versenynek BDO álnév alatt.

Szép időben egy nagy szerű hétvégét tudhatnak magukénak a résztvevők, nagyon jó vitorlázás volt. Néhány Fotó ízelítőül a versenyről, amit Török Briginek és Cserta Gábornak Köszönünk nagyon! :)

Találkozunk Csopakon Csopakon a harmadik ranglista versenyen!

Balatoni Évadnyitó - 2022.

2020. 05. 14.

A hétvégén került megrendezésre a 2022. évi Évadnyitó verseny. A versenyre 224 hajó nevezett, melyből 213 teljesítette távot. Az Asso flotta hat hajóval állt rajthoz. A verseny a hagyományoknak megfelelően, délben vette kezdetét. A versenyzők 12-16 csomós, kissé pöffös ÉNy-i szélben és verőfényes napsütésben indultak meg Alsóörs felé. A félszeles szakaszon az assok jó rajttal, a

a mezőny elején foglaltak helyet. A kitartó szélben ők is tudták tartani a helyüket és a mezőny első harmadában vették az alsóörsi bolyát. Elsőként a Majthényi Szabolcs kormányozta Fantomasso vette a bolyát és ezt az előnyt végül is meg is tartotta a verseny végéig. Tihany felé menet, feljött mögé a Paksi Álmos által kormányzott 100% és sajnos kissé vissza esett nagyon jól rajtoló Voodoo.

A célvonalat végül a Fantomasso szelte át elsőként, ami az abszolút 9. helyre volt elég, majd Paksi Álmos a 100%-al az abszolút 11. helyen, aztán Kovács Zoltán a Yuppie-val érkezett be a harmadik helyre (absz. 20.) Őt követte alig egy perccel Lipovits Zoltán az Asso Le Mio-val, aki még mindig az abszolút 10%-án  belült volt a 24. helyen. Majd érkezett Fekete Gábor a Voodooval. Végül pedig a Fiji a ért célba, akiknek ha jól láttuk, akkor volt némi haváriájuk a tömegben, de végül sikerült teljesíteniük a távot!
Gratulálunk minden résztvevőnek a jó versenyhez. A részletes eredmények az MVSZ Hirdetőtábláján érhetők el.

Jó Szelet Mindenkinek! Találkozunk jövő héten Kenesén, ahol már igazi pályaversennyel  folytatjuk a szezont!

56657b180e244773e2e58986c8b0b97c.webp

Osztályértekezlet - 2022

2020. 02. 23.

Hagyományosan, február végén megrendezésre került a szokásos évi osztályértekezlet. Az ide évben is hibrid módon tartottuk meg az értekezletet, hova kisebb késéssel, de a vártnak megfelelő létszámban, tizennégy hajó képviseltette magát.

Vadnai Tamás osztálykapitány köszöntötte az egybegyülteket és kezdés képen értékelte a 2021-es évet. 

Újra versenybe száll a SIMO! Új tulajdonosa lett a hajónak, akik az előző évben a Garudával és a Szponzival versenyeztek, de Kántás Gábor továbbra részt vesz a csapat munkájában, mint szakmai vezető.

Eldöntésre kerültek az idei évi ranglista versenyek (lásd versenynaptár), valamint megállapításra kerültek az évi tagdíjak.

Részleteket megtalálhatjátok a lenti jegyzőkönyvben.

Osztályértekezlet - 2022

2020. 02. 10.

Megvan az osztály értekezlet időpontja. A tavalyi év jó tapasztalatai alapján, idén is hibrid (jelenléti és online) osztályértekezletet tartunk. Az időpont: 2022. február. 23. Küldjük majd a részleteket!

Happy-New-Year-Free-Desktop-Wallpaper.jpg

Évindítás

2020. 01. 02.

Kedves Sporttársak

Boldog Új Évet kívánunk mindannyiunknak és kívánok izgalmas versenyekben gazdag szezont.

Már az elmúlt év is simább volt, int a 2019-es és várhatóan az idei szezonban vissza állunk a régi kerékvágásban. Ez azt is előjelzi, hogy majdnem 180 verseny szerepel a szövetségi versenynaptár-

ban. Mi is összeállítottuk az Asso99-es osztály tervezett versenynaptárát, amit természetesen majd az évi osztálygyűlésen kerül elfogadásra. Az évi rendszeres osztályértekezlet időpontja is hamarosan kihirdetésre kerül. A tavalyi pozitív tapasztalatokból kiindulva, várhatóan idén is részben személyes, illetve részben online módon kerül lebonyolításra. Addig is kívánunk mindenkinek nagyon Boldog Új Évet és jó felkészülést az idei szezonra!

wind_forecast.jpg
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
mvsz-logo-2022.png
vituki_kht.png
bottom of page