top of page

MAGYAR ASSO 99 OSZTÁLY HIVATALOS HONLAPJA

Starnberger Match Race - 2021

2021. 10. 22.

jStarnbergMatchRace.jpg

A múlt hétvégén került megrendezésre a Starnberger MatchRace, ahova a Bajor Herceg meghívására egy magyar egység utazott ki, Maugli vezetésével. Olvassátok el András részletes és élvezetes beszámolóját a hétvégéről, amelyből azt is megtudhatjátok, hogy végül milyen eredménnyel végzett a magyar küldöttség.

Ezúton is Gratulálunk a Csapatnak!

Unitef Kupa - 2021 - eredmények

2021. 10. 04.

Unitef_01.jpg

A hétvégén került megrendezésre a 2021. évi utolsó ranglista versenyünk, az Unitef Kupa. A versenyt nagy készülődés és várakozás előzte meg, mivel több év kihagyást követőn került vissza a ranglista versenyek sorába. Számos hajó tervezte az indulást, de végül csak négy egység állt rajthoz, akik viszont nagyszerű vitorlázó időben teljesítették a szombati túra és a vasárnapi pályaversenyeket.

A versengés végül az idei újonc hajó, a Proligy sikerét hozta, Gyapjas Balázs kormányzásával és két futam győzelemmel bezsebelték az első helyet. Második lett a Detre Szabolcs kormányozta Infla Deus lett, míg a harmadik helyen a hazai színekben

versenyző Tomasso csapata lett Vadnai Tamás vezetésével. A negyedik helyen pedig a Voodoo végzett, melyet Fekete Gábor kormányzott.

Ezzel a versennyel kialakult az idei ranglista végleges sorrendje, mely a dobogós helyekben már nem tudott változást hozni, hiszen a lista elején szereplők elég komoly pont előnnyel rendelkeztek és a kis számú induló miatt itt már nem lehetett sok pontot gyűjteni.

Így tehát a 2021. évi ranglista győztes a Majthényi Szabolcs kormányozta Fantomasso Csapat lett, magabiztos versenyzéssel. Második lett a Nyári Zsolt vezette Peecasso csapata lett, és harmadik pedig a vadnai Tamás kormányozta Tomasso Csapata lett.

Gratulálunk minden résztvevőnek és hamarosan jelentkezünk a díjátadó részleteivel.

Unitef Kupa - 2021 - versenykiírás

2021. 09. 27.

unitef-kupa-2017-94367836.jpg

Kedves Sporttársak!

Az idei utolsó ranglista versenyünk az Unitef Kupa lesz, aminek már elérhető e verseny kiírása és természetesen nevezni is lehet már. Reméljük minél több egység áll rajthoz és képviselteti magát a versenyen.

A versenykiírást megtaláljátok a Spari versenyzői oldalán (is) ahol a verseny ideje alatt további hasznos információkat találtok majd.

Jó szelet Mindenkinek!

Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny - 2021

2021. 09. 18.

Felsiget_01_2021.jpg

Idén is nagy érdeklődés övezte az Asso99 osztály hetedik ranglista futamát, misem bizonyítja ezt jobban, minthogy rekord számú nevezés mellett indult el a 2021. évi Félszigetkerülő - Széchenyi István emlékverseny.  Az osztály is komolyan vette a ranglista futam fontosságát és szinte a legnépesebb osztályként képviseltette magát a versenyben. Még  úgy is kilenc egység állt rajthoz, hogy ezen a hétvégén még több országos bajnokság is folyt, melyeken számos assos legénység vett részt. Szerencsére olyanok is eljöttek erre a versenyre - ezúton is köszönet érte -

akik az év folyamán amúgy nem nagyon jártak versenyekre.

Egy kellemes 10 csomó feletti kifújt északi szélben indult neki a flotta a versenynek, amiről persze mindenki tudta, hogy csak pillanatnyi esemény és számos nehezítő körülmény fog majd még érkezni a verseny folyamán. Annak ellenére, hogy a szél még távolról sem volt mondható igazi assos szélnek, a flotta tagja mezőny elején, fej fej mellett haladtak csövön át az első pálya jelig a Bázsai-öböl felé. Már ekkor látszott, hogy éles küzdelem lesz a győzelemben és a jóslat be is igazolódott, hiszem a több mint két órás kergetőzést követően az teljes flotta az első assot követően 20 perceben belül befutott, ami egy ilyen túraversenyen meglehetősen szorosnak mondható.

Nem csak az osztály, de az abszolút eredményekben is remekül teljesített a csapat, hiszem az első tíz befutóból hat asso volt. Ebben a nagyhajós mezőnyben kitűnő eredmény. Az osztály és a hajó újra bizonyította, hogy még mindig ott tud lenni az élmezőnyben.

A verseny végül nagy csatában a Majthényi Szabolcs kormányozta FantomASSO csapata nyerte, második helyen a Huber Péter Lél által kormányzott Equilor csapata végzet, a harmadik helyen pedig az olimpiáról haza tért Vadnai Benjamin vezette BDO csapat végzett. Ezen túlmenően természetesen gratulálunk minden részvevő egységnek, hiszen tényleg szoros befutókat láthattunk, így szinte csak másodpercek döntöttek az egyes helyezések között.

Az utolsó ranglista versenyünk még a október 2-án megrendezésre kerülő Unitef Kupa lesz, ahova várunk mindenkit szerettel!

Asso99 European Cup - 2021

2021. 08. 02.

229310536_6133626443315922_5663530177129644678_n.jpg

Három év elteltével, újra a Balaton és a Tihanyi Hajós Egylet adott otthont az Asso99 Európa-Kupának, melyre rekordszámú, huszonegy egység nevezett és állt is starthoz. A külföldi egységek egy része már a Kékszalagra ide ért és a fennmaradó időt pedig edzéssel és aklimatizálódással töltötték.

Szerdán délutántól pedig elkezdtek megérkezni a további külföldi és magyar egységek a THE kikötőjébe. A szervezés, a fogadás és a hajók elhelyezése a szokásos magas színvonalon történt. Az két évvel ezelőtti bajnoksághoz képest külön könnyebbséget jelentett az azóta épített nyugati mó-

ló, melyet birtokba is vett a flotta. Ennek, valamint a szabaddá tett vendéghelyeknek köszönhetően, kényelmesen elfértünk a kikötőben. Sajnos a vártál több időt töltöttünk a parthoz láncolva, mert a időjárás bizony nem volt kegyes a rendezőkhöz és igen csak próbára tette a leleményességüket, ugyanis meglehetősen kicsit és változó szélben zajlottak a futamok. Volt olyan külföldi versenyző, aki azt mondta, hogy ő már régen látott ennyi pálya módosítást egy versenyen.

Végül a zivatarokkal és szélcsendekkel tarkított bajnokságon a négy nap alatt hat futamot sikerült lebonyolítani a tervezett kilencből. A győzelmet magabiztos versenyzéssel a flottában újoncnak számító Gyapjas Balázs kormányozta Proligy nyerte. A második helyet szoros küzdelemben a Nyári Zsolt vezette Peecasso szerezte meg. A harmadik helyen pedig a Dr. Kovács János kormányzásával a Picabó csapata szerezte meg.

Az EB-ről készült részletes beszámolót Sárközy Maug Lee András tollából, itt olvashatjátok.

OD Trophy Földvár- Eredmények

2021. 06. 27.

EH_Foldvar.jpg

Nos eltelt újabb két hét a szezonból és máris jött a következő ranglista verseny, a földvári ODT. A mezőny a maga 9 hajójával a második legnépesebb mezőnyre sikeredett, ami örvendetes, még annak ellenére is, hogy számos stabilnak számító egység nem képviseltette magát ezen a hétvégén. Jó hír viszont, hogy újra csata sorba állt a Proligy, a Gyapjas Testvérekkel, Maug Lee-val, Molnár Dáviddal megerősítve. Már az első alkalommal sikerült mezőny elejére tornázniuk magukat, szóval reméljük egyre érdekesebb és harcosabb futamok lesznek a jövőben is. Az időjárás nagyjából az előrejelzéseknek megfelel

lően alakul, azzal a kis aprósággal tarkítva, hogy semmi sem úgy történt ahogy ígérték. A front már péntek kora este megjött, így a kedvenc péntek éjszakai fröccsözés csendjét a katasztrófavédelem láncfűrészeinek a hangja zavarta meg. A szél egész éjszaka rendesen fújt és a szombati napra jelzett 12-13 csomós alap szél helyett egy jó 23-25 csomósban indult a mezőny a pályára. Illetve már aki ki tudott jutni a kikötőből, mert többeknek segítségre volt szüksége. Na persze nem az Assokra gondolok, mert azok aztán pödörtek kifele, igaz mindenki fockkal.

A meglehetősen rövid - vagy gyors? - pályák túl sok stratégia megvalósítására nem adtak lehetőséget, de az biztos, hogy mindenki nagyon élvezte. A szél kezdett tompulni és Béci profizmusának köszönhetően gyors ráindításokkal spórolta az időt, hogy a lehető legtöbb szélben fusson a mezőny. Mire hirtelen körülnéztünk, addigra máris a harmadik a futamban találtuk magunkat, igaz ekkor már génuával csapattuk. Így aztán még egy óra sem volt, amikor a spari büfése azon már azon panaszkodott, hogy egyedül van a pultban és nincs elég tiszta pohár, mert nem számítottak rá, hogy ilyen hamar végzünk. 

Az este  a szokásos jó hangulatban nagyszerű nyári időjárásban telt, ahol finom ételek és jó borok kíséretében elemezte mindenki a napot, vagy éppen csak szocializálódott.

A vasárnapra beígért szélcsend először még bejönni látszott, de a hideg után érkező kánikula kalakított egy kellemes 8-9 csomós délnyugati szelet, amire mi jó tempóban rá is haraptunk és a tegnapról már megszokott ráindításokkal hamar meg is volt a tervezett két futam, így a versenyrendezőség is boldog lehetett, hiszen simán abszolválták a kiírásban szereplő hat futamot.

A végeredmény meglehetősen papírforma szerint alakult. Első lett a Fantomasso Csapat, Majthényi Szabolcs kormányzásával, míg második lett a TomAsso Team, akiknek fekszik a nagyobb szél és harmadik lett a frissen elindult Proligy legénysége, Gyapjas Balázs vezetésével.

Gratulálunk minden résztvevőnek, akik derekasan helyt álltak a hétvégén és segítettek megtenni egy újabb lépést az "aktív osztály" státusz felé vezető úton.

Most már ugyan teljes gázzal pörög a verseny szezon, ám az Asso osztály életében egy kis pihenés jön, mert a következő ranglista verseny a Szalag lesz.

Addig is jó szelet és jó pihenést Mindenkinek!

PS: A nagyszerű képeket, melyeket a Spari FaceBook oldalán találtok, köszönjük Gémesi Jókának!

OD Trophy Kereked - Eredmények

2021. 06. 13.

Kedves Sporttársak!

Gyors tempóban érkezett a második ranglista versenyünk, ami egyben szövetségi ranglista verseny is volt már. Az osztály aktivitása az elvártak szerint alakult és a versenyen a legnépesebb osztályként, 10 hajó nevezésével és rajthoz állásával kezdtük az szombati napot. Illetve kezdtük volna, de ez előrejezésekben szereplő forgolódó 8 csomós szélhez képes, semmi sem volt, így egy pati halasztással indítottunk.  Némi várakozást követően egy, az előrejelzésekben nem szereplő, déli, dél-keleti 

szélben indult ki a mezőny a vízre. Sajnos a rendezőség elvárásaival ellentétben, ez a szél mégsem volt túlzottan kialakult, így a komoly szél fordulók és gyengülések láttán a rendezőség lelőtte a futamot. Kis vizi halasztást követően újabb szél épült ki, ami már nyugatiasabb volt. Ugyan ebben is komoly legyezések voltak tapasztalhatók, de ezért ezt a futamot az asso99 és 11mOD osztályok számára még befuttaták, ám a többi osztály részére szintén törölték. Hurrá vagy egy érvényes futam! A futamot taktikai érzékkel és kis szerencsével az Infla Deus Csapata nyerte.

A szombati napot még számos szél forduló és pálya áthelyezés, illetve halasztás tarkította, így a nap utolsó futamára, egy erősödő nyugati szélben, 3/4 5 magasságában került sor, ami azért elég ritkaság egy pályaversenyzős napon. De szerencsére a rendezőség kitartó volt, és mint tudjuk a kitartás a gyümölcsét és előidézi a fáradságot, de végül a szombati napba sikerült (az asso osztálynak) három érvényes futamot szerezni.

A vásárnapi napra megérkezett az előrejelzésekben jósolt hideg front és egy nagyjából 20 csomós szélben vágtattunk a pályára. Nagyszerű verőfényes időben, a terveknek megfelelően, 10 órakor el is indult az első futam. A futam közben már itt ott kezdett beerősödni a szél de még simán végig ment a futam minden osztály számra, igaz voltak akik kissé már küzdöttek az elemekkel. Mivel a szél tovább erősödött, a rendezőség úgy döntött, hogy a halasztás lobogó alá húz még egy A lobogót, így adva tudtára - a VHF rádióval nem rendelkező - versenyzők részére, hogy mára már nem tervez több futamot.

A kupát kemény csatában a Fantomasso csapata nyerte, Majthényi Szabolcs kormányzásával, mindössze egy ponttal megelőzve a Peecasso csaptát, ahol ma is Nyári Zsolt kormányzott. Harmadik helyen végzett az Infla Deus Csapat, Detre Szabolcs vezetésével. 

Gratulálunk minden résztvevőnek, akik mindannyian keményen odatették magukat a két nap során. A Tomasso csapata sajnos műszaki hiba miatt nem tudott indulni a vasárnapi futamon, pedig nagyon nekik fújt a szél de még így is a negyedik helyre futottak be. Reméljük nincs komoly baj, csak egy gros fall leszakadás.

Köszönjük minden egységnek a részvételt és reméljük a két hét múlva esedékes földvári OD-n is legalább ennyien, ha nem többen indulunk.

Addig is jó szelet Mindenkinek!

Equilor_kereked_OD_01.jpg

OD Trophy Kenese -Eredmények

2021. 05. 31.

Peecasso_kenese_OD_web.jpg

Kedves Sporttársak!

A hétvégén visszavonhatatlanul megkezdődött a 2021. évi assos szezon (is) az első, kenesei ranglista versenyünkkel. Sajnos az előzetes felmérésekhez képest csak fele annyi egység jelent meg, ezért külön örömteli meglepetés volt, hogy a Peecasso csapata is rajthoz állt a hétvégén.

Szerencsére az időjárás kárpótolta a versenyzőket. A szombati napon kiváló napsütéses 10-12 csomós szélben sikerült sima három futamot lebonyolítani a rendezőségnek.

Az első futamban még mindenki bemelegített, ami abból is látszott, hogy a mezőny jó része 30-40 méterről szemlélte a start vonalat a rajt pillanatéban. De aztán a futam közben már élénkült a vérkeringés és mindenki felvette a futam tempót. Délután kettő magasságában már parton is volt a mezőny. 

Vasárnapra kissé megerősödött a szél, ami részben a felhő átvonulásoknak is köszönhető volt, ami annyiban nem volt szerencsés, hogy meglehetősen ingadozott a szél ereje és iránya is. A vasárnapi utolsó futam első rajtját vissza is lőtte a rendezőség, a széltengely elmozdulására hivatkozva. Szerencse egy gyors pálya módosítást követően hamar lement a harmadik futam is.

A végső elszámolásban magabiztos vezetés végén a kupát a Peecasso csapata nyerte, Nyári Zsolt kormányzásával. Második lett a Tomasso Team, Vadnai Tamás vezetésével. Harmadik pedig az Equilor csapata Huber Lél kormányzásával. Természetesen gratulálunk a negyedik helyezett Fiji és az ötödik helyen végzett Tomahawk csapatának is.

Az részletes futameredményeket megtaláljátok az ODT szekcióban.

Következő verseny: Kereked, két hét múlva. Az már nem csak Asso, hanem szövetségi ranglista verseny is! Találkozunk Csopako!

 

Addig is jó szelet Mindenkinek!

Indul a szezon!

2021. 03. 30.

Kedves Sporttársak!

Ahogy a januári beköszöntőben írtuk, biztosan lesz szezon idén is. Ha minden jól megy, akkor az évadnyitóval megindul a versenyszezon a Balatonon. Kedvcsinálónak egy kis Assos beharangozó!

https://hunsail.hu/hirek/fiatalok-irany-az-asso

Asso99 EB - 2021

2021. 03. 30.

Kedves Sporttársak!

Megjelent az idei EB versenykiírása, melyet csatoltan találtok lent.

Dear Competitors!

The Notice of Race of Asso99 European Cup 2021, just have benn announced, what you find below attached.

Osztálygyűlés- 2021

2021. 02. 24.

Kedves Sporttársak!

A szokásoknak megfelelően, az idén megtartottuk az évi rendszeres osztálygyűlésünket. Idén rendhagyó módon nem csak helyszínen, hanem online is lehetett csatlakozni a gyűléshez. Valószínű, hogy részben ennek is köszönhető volt, hogy az elmúlt évekhez képest lényegesen több (14) egység képviseltette magát. Az osztálygyűlés részleteit lásd a csatolt jegyzőkönyvben.

Osztály beszámoló - 2020

2021. 02. 15.

Kedves Sporttársak!

A tavalyi szezon összefoglalója felkerült a Szövetség honlapjára, melyet ezúton itt is szeretnék közzétenni - hogy ne kelljen keresnetek.

Köszönet Földházy Krisztának a kerek visszatekintésért! :)

Osztálygyűlés - 2021

2021. 01. 25.

Kedves Sporttársak!

Idei év is - mint mindig - az osztályértekezettel veszi kezdetét, Idén kicsit rendhagyó módon, nem egy kocsmában, hanem egy iroda ad helyet a hibrid osztályértekezletnek, melyet részben személyesen, részben pedig online tartunk meg.

Az osztályértekezlet időpontja 2021. február 24. 17:00 órakor lesz. Helyszín az Ivigor Kft irodája, 1023 Budapest, Bécsi út 4.

 

Várunk minden kedves Assos sporttársat szeretettel!

NewYear.gif

Évindítás

2020. 01. 06.

Kedves Sporttársak

Várhatóan ez az év sem sokkal egyszerűbb, mint a tavalyi volt, ám azt gondolom, sokkal bizakodóbban tekinthetünk előre, mint mondjuk tavaly tavasszal tettük azt. Látszik, hogy a Szöviben sem állt meg teljesen az élet és elkészült az idei versenynaptár. Így mi is beaktualizáltuk a várható naptárunkat, ami

természetesen majd az évi osztálygyűlésen kerül elfogadásra. Az évi rendszeres osztályértekezlet időpontja is hamarosan kihirdetésre kerül, ám elképzelhető, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel, online módon kerül lebonyolításra (micsoda szégyen :( ) Addig is kívánunk mindenkinek nagyon Boldog Új Évet és jó felkészülést az idei szezonra!

wind_forecast.jpg
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
mvsz-logo-2022.png
vituki_kht.png
bottom of page